Ketojenik Diyet Nedir? Ketojenik Beslenme Nasıl Yapılır?

Ketojenik Diyet, karbonhidrat ve protein kaynaklarının kısıtlı olduğu ve beslenme kısmının yağlardan oluştuğu bir diyet türüdür.

Son yıllarda sıkça duyduğumuz Ketojenik diyet bir beslenme biçimidir. Aslında bu diyet türü bazı hastalıkların önüne geçilmek için kullanılıyordu, şimdilerde ise çoğu insan zayıflamak için kullanıyor.

Düşük protein ve karbonhidrat içeriğinden dolayı bu diyetin uzun süre uygulanması sağlık açısından tehlikeli olduğu kadar da zordur. Özellikle karbonhidrat konusunda katı olan bu beslenme türü, tahıl, ekmek ya da daha geniş düşünürsek un ile üretilen besinlerin tüketilmemesinden geçmektedir.

Pek çok diyette olduğu gibi bu diyet türünde de istediğiniz her şeyi yiyemeyeceksiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, ketojenik diyetinde neredeyse hiç karbonhidrat tüketmemeniz gerekiyor. Aslında karbonhidrat içeren besinlerin hepsi sağlıksız değil sağlıklı olan besinlerde var bu yüzden bu diyet bu kadar zorlu.

ketojenik diyet, zayıflama

Ketojenik Beslenme

Ketojenik diyete başladığınızda yapmanız gereken en önemli faktör protein alımıdır. Protein alımına dikkat etmek, kilo kaybınıza yardımcı olacaktır. Çünkü gün içerisinde protein alımı sizi tok tutacaktır bu durumda zayıflamanız daha kolay hale gelecektir. Ancak protein alımını abartmamak gerekiyor.

Ketojenik diyette et tüketimi olarak genellikle, sığır eti, dana eti, kıyma gibi yağsız kesim etler, balık tüketimi olarak, tonbalığı, somon, alabalık, uskumru, yayın balığı tüketebilirsiniz.

Sebze tüketimi olarak da karbonhidratı ve nişastası düşük sebzeleri tercih etmelisiniz. Bu besinleri toplu olarak örnek göstermek gerekirse yeşil yapraklı sebzeler diyebiliriz. Sebze tüketimi konusunda, karnabahar, kabak, salatalık, kuşkonmaz, biber, soğan, marul, brokoli, ıspanak gibi sebzeleri tercih etmelisiniz.

Bu diyette meyve tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor, çünkü bildiğimiz üzere çoğu meyve yüksek şeker içeriğine sahiptirler bu yüzden meyve tüketimini sınırlı ve çok az miktarda tüketmemiz gerekmektedir. Tüketeceğimiz bu meyveler; çilek, ahududu, yaban mersini, kızılcık, kiraz, dut gibi meyvelerdir.

Günlük Ketojenik Diyet Örneği

Kahvaltı: Salatalık, domates, istediğiniz kadar yeşillik, Siyah zeytin, birazcık yağlı peynir(1-2 Kibrit kutusu)

Öğle: 100-150 gr tavuk eti, dilediğince yeşil salata, salata içine dilediğince limon, birazcık zeytinyağı

Akşam: 100-150 gr balık, yeşil salata(içerisine 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı)

Unutmayın! Ketojenik Diyet lisetesi uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Bu durumda ketojenik diyet yöntemini en sağlıklı ve en başırılı şekilde gerçekleştirmiş olursunuz.

Bir çok diyetisyenin önerdiği bitki çayları vardır. Bu bitki çaylarını tüketmek sizlere zayıflama konusunda muhteşem bir rol oynayacaktır. Bu çaylara Zayıflama Çayları adlı yazımızda ulaşabilirsiniz.