Migren için en iyi diyetisyen

Bir çok hastalıkta olduğu gibi Migren‘in tedavisinde de beslenme çok önemli bir rol oynamaktadır. Doğru beslenme ile hem hastalığınızı azaltabilir hatta kurtulabilirsiniz hem de hayal ettiğiniz kiloya ulaşabilirsiniz. Alanında uzman, Diyetisyen Seda Sağbaş‘ın Migren hastaları için hazırladığı özel listeler hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Baş ağrısı olan insanların aklına gelen tek soru “migren nedir?” sorusudur. Migren, halk arasında baş ağrısı olarak bilinmektedir ve bu düşünce doğru bir düşüncedir.

Migren Nedir?

Migren, bir baş ağrısı türüdür ve sıradan bir baş ağrısı değildir. Bu baş ağrısı bazı zaman günlerce sürebilmektedir. Migren görülme ihtimali erkeklere oranla kadınlarda 3 kat daha fazladır. Kadınlarda hormonların aktif olduğu zamanlarda yani genç yaşta sıkça görülmektedir. Her 100 kadından 20’sinin, her 100 erkekten 8’inin migren hastalığına sahip olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Migren çoğunlukla şakak kemiği dediğimiz kısımda zonklayıcı ve keskin olarak bir ağrı yapar. 72 saate kadar sürebilen bu ağrı, çoğu insan için çekilmez bir acıdır.

Migrenin Nedenleri?

Migrenin nedenlerinin en başında gelen faktör genetik faktörlerdir. Ailenizden biri migren hastalığına sahipse sizinde migren olma olasılığınız vardır. Bu olasılık %40’lık bir ihtimaldir. Hem annenizde, hem babanızda migren var ise bu olasılık %75’e çıkmaktadır.

Migrenin bir diğer nedeniyse hormonal değişimdir. Bu yüzden migrenin kadınlarda görülme ihtimali daha yüksektir. Migren hastalığına sahip olan kadınlar, adet dönemlerinde daha fazla baş ağrısına maruz kalırlar. Eğer ki adet döneminde baş ağrısı artışı mevcutsa, migren hastalığına sahip olabilirsiniz. En yakın zamanda bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.

Migren Belirtileri Nelerdir?

Migrenin en büyük belirtisi şiddetli baş ağrısıdır. Bu baş ağrısı o kadar şiddetlidir ki; bu hastalığa sahip olan kişiyi etkisiz hale getirip, istirahata zorlayabilir. Gün içerisinde yapacaklarınızı imkansız hale getirebilir. Bu hastalığın bir diğer belirtisiyse zaman zaman yer değiştiren, tek taraflı bir baş ağrısı olmasıdır. Migren ağrısı genellikle şakak kemiğine, göze, gözün arkasına ve kulak arkasına yerleşir. Baş ağrısından sonra gelen belirtiler ise tepkisellik, depresif duygular, duyarlılık, ani ve gereksiz duygu değişimi, durgunluk dikkatsizlik gibi belirtilerdir.

migren nedir, migren tedavisi nasıl yapılır

Migren Tedavisi Nasıl Yapılır?

Migren tedavisi, şikâyetlerinizin doktorlar tarafından değerlendirilip tanı konulmasıyla başlar. Bunun sebebi ise sürekli baş ağrısının sadece migren anlamına gelmemesidir. Beyne ait bir hastalığında olma ihtimali olduğu için en azından bir kere beyin tomografisi çekilerek migrene, benzer hastalıklar tespit edilmeye çalışılır.

Migren tedavisinde en önemli kural yaşam tarzıdır. Aç kalmak, uykusuzluk gibi faktörler migreni tetikleyebilecek faktörler arasındadır. Bunlara dikkat edilerek migrenin sıklığı azaltılabilir hatta tamamen kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda doktor kontrolünde kullanılan ilaçlar sayesinde ömür boyu ağrısız bir yaşam sağlayabilir.

Guatr hastalığından ve tedavisinden bahsettiğimiz “Guatr Nedir? Guatr Belirtileri Nelerdir?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.