Dukan Diyeti

Günümüzde kilo vermek çoğu insan için korkulu rüyası haline gelmiştir. Kilo vermek için bir sürü diyet çeşidi vardır. Bu diyet çeşitlerinden biri de Dukan Diyetidir. Dukan diyeti aslında 2000li yıllarda Fransız Hekim Pierre Dukan tarafından ortaya çıkan bir diyet türüdür.

diyet, dukan diyeti, Pierre Dukan

Fransız hekime göre kilo vermenin en büyük sırrı proteindir ve dışarıdan yağ tüketmek ile vücuttaki yağların yakılamayacağı belirtilmektedir. Bir diğer teorisi ise vücut tükettiği proteini yakmak için daha fazla kalori, karbonhidrat ve yağı yakmak için ise daha az kalori harcamaktadır.

Dukan Diyeti protein ağırlıklı bir beslenme türüdür ve karbonhidrat olarak sadece yulaf kepeğinin tüketilmesi önerilir. Bunlarla birlikte asla asitli içecekler, meyve suları ve alkol tüketimine izin vermez. Özetlemek gerekirse dukan diyeti yüksek proteinli, düşük karbonhidrat ve düşük yağlı bir beslenme türüdür.

Dukan Diyeti Nasıl Yapılır?

Bu diyetin 4 evresi vardır bu evreler halk arasında; atak, seyir, pekiştirme ve istikrar olarak adlandırılmaktadır.

Atak evresi ortalama olarak 1 ila 10 gün arası sürmektedir. Bu evre saf protein kaynaklarından oluşmaktadır. Örneğin yulaf ezmesi ve en az 6 bardak su, yağsız sığır eti, dana eti, sakatat, balık, yağsız jambon, deniz ürünleri, yağsız hazırlanmış yumurta, süt ve yoğurt serbest olarak tüketilebilir. Bu evrenin amacı fark edilir ve hızlı kilo vermektir.

Seyir Evresi (1-12 ay): Bu süreçte bir gün yağsız protein kaynağı, bir sonraki gün ise yağsız protein kaynağı ve nişasta içermeyen sebze olacak şekilde değiştirerek beslenin.

Pekiştirme Evresi (1. ve 2. aşamalarda kaybettiğiniz her 450 gr için 5 gün sürdürün): Sınırsız yağsız protein ve sebzeleri, bazı karbonhidrat ve yağları, haftada bir gün yağsız protein kaynağını ve günde 2.5 yemek kaşığı yulaf kepeği içermektedir.

İstikrar Evresi (süresiz): Önceden uygulanan evrelerde artık sağlıklı beslenme alışkanlıklarınız oturduğunu varsayabiliriz. Bu evre yaşam boyunca sürecek bir evredir. Artık her gün yapmanız gereken sabit şeyler vardır. 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve 20 dakika yürüyüş yapılması gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir konu da her haftanın bir günü, saf proteinle beslenmek gerekir.

Dukan Diyet Listesi

diyet, dukan diyeti

Et Türleri: Yağsız sığır eti, dana jambon, pastırma, dana bonfile, biftek, tavuk eti, hindi eti, ördek eti, bıldırcın eti gibi etler tercih edilmelidir.

Deniz Ürünleri: Somon, alabalık, sardalya, tonbalığı, karides, ahtapot, kalamar, istiridye, ıstakoz, yengeç, midye, uskumru, kılış balığı gibi deniz ürünleri tercih edilebilir.

Peynir ve Süt Çeşitleri: Yağsız yoğurt, yağsız ekşi krema, yağsız krem peynir yağsız süt ve peynir tercih edilebilir.

Dukan Diyeti Zararlı mı?

Dukan diyeti katı kuralları olan bir diyet türüdür. Sıkı beslenmeye dayalı olan bu tür, başlayan herkesi zorlamakla beraber birçok insanın yarıda kesmesini sağlamıştır. Diyete başlayanlar ilk olarak çok hızlı kilo verdiklerini göreceklerdir bunun sebebi ise vücuttaki su kaybı olacaktır. Kaybedilen su ise; ciltte kurumaya, sindirim sisteminde sorunlara yol açacaktır. Karbonhidrat alımı da azalacağı için birçok vitamin ve mineral eksikliği görülme ihtimalide artacaktır. Bunlardan ayrı olarak; yorgunluk, baş ağrısı, halsizlik, unutkanlık ve ağız kokusu gibi şikâyetleriniz başlayacaktır.

Bir çok insan zayıflamak için dukan diyetinden çok, ketojenik diyet uygulamaktadır. Ketojenik Diyet Nedir? Ketojenik Beslenme Nasıl Yapılır? adlı yazımızı okuyabilirsiniz.