Astım Hastalığı için Diyetisyen

Birçok hastalıkta olduğu gibi Astım Hastalığı ’nın tedavisinde de beslenme çok önemli bir rol oynamaktadır. Doğru beslenme ile hem hastalığınızı azaltabilir hatta kurtulabilirsiniz hem de hayal ettiğiniz kiloya ulaşabilirsiniz.  Alanında uzman, Diyetisyen Seda Sağbaş‘ın Astım hastaları için hazırladığı özel listeler hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Astım Hastalığı Nedir?

Astım hastalığı, solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astım hastalığının belirli bir yaşı yoktur her yaşta ortaya çıkabilir. Hatta astım vakalarının %30’u bebeklerde ve çocuklarda görülmektedir. Alerjik olan bütün hastalıkların arttığı gibi, astım hastalarının da günümüzde arttığı bir gerçektir.

Astım nefes alma yollarında, krizler ve daralma şeklindedir. Astımlı hastalarda mikrobik olmayan iltihap vardır. Buna bağlı olarak bronşlarda salgılar artarak hasta astım atağı geçirir. Duman, toz, koku, polen gibi maddeler astımın atağa geçmesini sağlayabilir.

astım hastalığı, astım, astım için diyetisyen

Astım Belirtileri Nelerdir?

Astım hastalığında, öksürük, hırıltı, nefes almada güçlük, göğüste sıkışma gibi belirtiler kendini ön plana çıkarsa da bu belirtiler kesinlikle astım var demek anlamına gelmez. Astım hastalığının en önemli belirtileri şu şekildedir;

  • Göğüs kasında ağrı
  • Karın kasında ağrı
  • Balgam
  • Kuru öksürük
  • Göğüste Tıkanma
  • Göğüste baskı hissetme
  • Soluk alıp verirken hışırtı(ıslık sesi gibi)

Yukarıdaki belirtilerin sizde mevcut olması, kesinlikle astım hastası olduğunuz anlamına gelmez. Bu belirtiler, eğer sizde görülüyorsa bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.

Astım Tedavisi Nasıl Yapılır?

Astım belirtileriyle birlikte doktorunuz size astım teşhisi koyduktan sonra, sizi kontrol altına alıp sık sık muayene edecektir. Bunun sebebi ise astımın kronik bir hastalık olmasıdır. Astım hastalığı bir ömür boyu devam eden bir özelliğe sahiptir. Bu yüzden tedavisi de bir ömür boyu sürmektedir. Astım hastalığının tedavisinde her ne kadar ilaç kullanımı önemli olsa da, çevresel etkiler de önemlidir. Bu çevresel etkiler, toz, yün, polen, gibi maddelerdir. Astım hastalarının, bu gibi çevresel etkilerden uzak durmaması sonucu ani astım krizleri geçirmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda hastaların doktorun verdiği dozu geçmeden ağız yoluyla kullanılan ilaçlardan kullanması gerekir.

Bir diğer konumuz olan, migren hastalığı hakkında detaylı bilgi verdik. Migren için diyetisyen adlı yazımızı okuyabilirsiniz.