Balık Yağı Nedir ? Faydaları Nelerdir?

Balık yağı balığın dokusuyla elde edilen yağdır. Bu balıklar ringa balığı, ton balığı, uskumru, hamsi gibi yağlı balıklardır. Bunlardan ayrı olarak da morina balığının karaciğerinden üretilir. Bildiğimiz gibi bu yağ vücuda Omega-3 desteği sağlamaktadır. Omega-3 insan vücudunun üretmediği bir yağ asitidir bu yüzden dışarıdan alınması kesinlikle gereklidir. Peki balık yağının faydalarını biliyor muyuz?

balık yağı

Balık Yağı Faydaları

Kalbin ana kan damarlarında meydana gelen Kroner Kalp hastalığı riskini azaltabileceği söylenmiştir. Kroner Kalp Hastalığı tedavisi için DHA Omega-3 ve EPA yağ asitlerinin eksikliği, bu riskin arttığı yönündedir. Yani balık yağı kullanımının bu riski kesinliği olmamakla beraber azaltabileceği söylenmektedir.

Omega-3 zihinsel sağlık ve zihinsel gelişim için en önemli yağ asitidir. İnsan beyninin %60’ı yağdan oluşur ve bu yağın neredeyse hepsi Omega-3 yağ asitleridir. Uzmanların söylediklerine göre zihinsel bozukluğu olan kişilerin, çoğu düşük Omega-3 kan seviyelerine sahip olduğu yönündeymiş. Araştırmalara göre omega-3 takviyesi zihinsel hastalık semptomlarının başlamasını engelleyebileceğini ve iyileştirebileceğini gözlemlenmiştir.

Balık yağının en önemli özelliklerinden biride, kemik gelişimini olumlu yönde etkilemesidir. İçerisinde D Vitamini bulunan balık yağı kemik gelişimini destekler. Bu durum tam olarak boy uzaması anlamına gelmez ancak boyunun uzamasını destekler demek daha doğru olur.

Bunlardan farklı olarak omega-3, astım belirtilerini, alerji risklerini, iltihapları azaltabilir.

Balık Yağı Ne Zaman Alınmalı?

Balık yağı içmek için aslında bir zaman dilimi yoktur. İstediğimiz her an kullanabiliriz ama tüketimini abartmamak gerekiyor. Bir insan vücudu için almamız gereken miktarlar vardır bu miktarları asla aşmamamız gerekiyor.

Uzmanlar tarafından açıklanan ideal doz miktarı en az 500 mg. Omega-3’tür. Dikkat etmeniz gereken bir husus var eğer bir tablet 1000mg ise o 1000mg Omega-3 demek değildir. Bir tabletin ortalama %30’u Omega-3’ten oluşmaktadır yani 1000mg tablette 300mg Omega-3 bulunmaktadır.

Hamilelikte Omega-3 Desteği

Gebelikte balık yağı kullanımında akıllara gelen soru “Acaba zararlı mı?” sorusudur. Aslında öyle değil de “Yeteri kadar aldım mı?” şeklinde sormak gerekir. Hamilelikte omega-3 hem bebek için hem de anne için çok önemlidir. Hamilelikte balık yağının birçok faydası vardır;

  • Bebeğin beyin, sinir sistemi, göz ve kemik gelişimini olumlu yönde etkiler.
  • Hamilelik sonrası depresyonu engeller.
  • Erken doğum riskini azaltır.
  • Bebeğin ileri ki dönemlerde alerjik rahatsızlıklardan korur.

Yapılan araştırmalara göre gebelik döneminde omega-3 desteği, bebeğin ileri ki dönemlerinde astım görülme ihtimalini %60, alerjik astım görülme ihtimalini de %80 azaltmıştır.