Bir çok hastalıkta olduğu gibi Guatr‘in tedavisinde de beslenme çok önemli bir rol oynamaktadır. Doğru beslenme ile hem hastalığınızı azaltabilir hatta kurtulabilirsiniz hem de hayal ettiğiniz kiloya ulaşabilirsiniz. Alanında uzman, Diyetisyen Seda Sağbaş‘ın Guatr hastaları için hazırladığı özel listeler hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Sıkça duyulan ve görülen hastalıklardan biri olan guatr nedir? Guatr tiroit bezlerinin anormal bir şekilde büyümesiyle oluşan bir hastalıktır. Tiroit bezi insan vücudunda, boğaz kısmında bulunur. Kelebek gibi şekli olan tiroit bezi metabolizma ve beyin fonksiyonlarını çalıştırmakta önemli bir rol oynar.
Guatr Nedir? Neden Olur?
Bilindiği üzere guatrın en belirgin sebebi iyot eksikliğidir. Tiroit hormonu yapımında büyük rol oynayan iyot, yokluğunda yeteri kadar tiroit hormonu üretilmediğinden beyin tiroit bezini hormon üretmesi için sürekli uyarır. Bu yüzden tiroit bezleri şişer ve büyür.
Guatr hastalığının bir diğer sebebi ise hashimoto troitidir. Troit bezi bağışıklık sistemi tarafından tahrip edilerek yeteri kadar hormon üretemez. Bu durumda hipofiz bezi troit bezini hormon üretmesi için sürekli uyarır bunun sonucunda da tiroit bezinde büyüme yani guatr oluşur.
Guatr hastalığının 3’üncü sebebi ise gebeliktir. Hamilelik esnasında salgılanan HCG hormonu tiroit bezinde büyümeye yol açar. Bunlardan ayrı olarak tiroit kanserinin ilk belirtisi guatr olarak tanımlanabilir.
Guatr Belirtileri Nelerdir?
Guatr bazı hastalarda belirtilerini gösterse da bazı hastalarda göstermemektedir. Belirtileri görülen hastaların genel olarak şikâyetleri aynıdır. Bu şikâyetler;
- Boyunda şişlik
- Yutkunmada zorluk
- Öksürük
- Nefes darlığı
- Boğaz ağrısı
Gibi şikâyetler guatrın önde gelen belirtileridir.
Yetersiz hormon salgılanması nedeniyle oluşan birkaç belirtide vardır. Bu belirtiler;
- Kilo artışı
- Uyku hali
- Kabızlık
- Uyuşukluk
- Kuru Cilt
- Saç dökülmesi
- Halsizlik
Gibi belirtilerde yeterince hormon salgılanmadığının göstergesidir.
Guatr her yaşta görülebilir. Orta yaş ve kadınlarda görülme ihtimali daha yüksektir.
Guatr Tedavisi Nasıl Yapılır?
Guatr tedavisinde kullanılabilecek birkaç yöntem vardır. Bunlardan biri her hastalıkta olduğu gibi ilaç tedavisidir. Diğeriyse radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavidir. Eğer guatr başlangıcı var ise yani hormon eksikliği saptanırsa, hormon ilacı kullanılır. Ya da tam tersi varsa yani hormon fazlalığı saptanılmışsa, tiroit hormonunu baskılayacak ilaçlar ve radyoaktif iyot tedavisi uygulanır. Nodüler guatrda da cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi tedavi ile tiroit bezinin bir kısmı veya tamamı çıkarılabilir. Cerrahi tedavi kararı hastanın durumuna göre verilebilir. Hormon düzeyi, kanser varlığı, yutma ve solunum bozuklukları bu kararı vermek için önde gelen tespitlerdir.
İnsanların %20’sinde rastlanan reflü hastalığını duymuş muydunuz? Bir çok insanın sahip olduğu bu hastalığı Reflü Nedir? Reflü Belirtileri Nelerdir? adlı yazımızda bulabilirsiniz.